Pages

Wednesday 10 October 2012

Menu pengantin...

Tengah-tengah belek gambar yang ada ni.. tetiba terpandang pulak gambo lauk pengantin masa anak buah aku kawin tahun lepas...menu-menu masakan ni semuanya anak-anak sedara aku yang da besor panjang sama-sama buat...gotong-royong gitukan.... aku cuma incharge kat kek pengantin, biskut yang bentuk love tu dengan puding kat sebelah gambo tembikai..(heheh nak gak expose diri)... kek pengantin tu aku tak tempah kat kedai tapi home made cake.... sebab ada 3 tier jadinya aku mintak makcik aku wat 3 jenis..... ada marble, ada kek coklat, ada kek oren...... icing pun aku mintak hitam dengan putih sebab ikut tema la katakan....jom kita layan gambo kat bawah ni..:)

 

Sotong masak lemak cilipadi

Salam semua....... nak citer la ni....semalam tetiba je tekak  ni macam nak makan sesuatu, pikir punya pikir teringatkan pulak ada sotong kat dalam peti sejuk tu. Kesian la pulakkan dari dok membeku dalam peti sejuk tu baik dipikirkan nak dimasak apa. Kalau sambal cam da selalu... nak goreng tepung pulak nanti tak da lauk berkuah...( ni kes cik m la sbb tak nak masak banyak sangat menu)... tetiba mata ni terpandang la santan yang dibeli di pasar tempoh hari. Apa lagi .. masak lemak cili padi la...




Bahan-bahan :

Sotong dibersihkan dan dipotong kecil
5 biji bawang merah
2 biji bawang putih
10 batang cilipadi
2 batang serai
1 keping asam keping
Santan secukupnya
Serbuk kunyit
1 batang lada hijau - hiris

Bahan yang perlu ditumbuk :

5 biji bawang Merah
2 biji bawang Putih
10 batang cilipadi
2 batang serai

Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk. Tumis dengan api yang perlahan sampai naik bau. Kemudian masukkan asam keping. Dah masukkan semua bahan-bahan tu, masukkan la sotong dan santan secukupnya (santan ni bergantung la banyak mana kuah yang kita nakkan.. tapi kena berpadanan dengan isinya). Masukkan serbuk kunyit sedikit dan lada hijau yang da dihiris tadi sebab nakkan warna cantik... yela kita pompuan ni pun nak nampak cantik dengan makeup bagai .. cam tu la lauk pauk yang kita nak masak.. ha .. jangan lupa masukkan garam, ajinomto dan juga sedikit gula........ pastu rasala kan... kalu da ok... bolehla tutup api dapur tu....Selamat mencuba!!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...